Ekonomi merudum teruk – Jangan salahkan Anwar!

Posted: September 20, 2008 in barisan nasional, economy, Kerajaan, negara
Saya amat terkejut apabila membaca akhbar hari ini di Utusan Malaysia apabila satu artikelnya dipetik menuduh Anwar sebagai penyebab utama ekonomi Malaysia merudum. Saya sekeras-kerasnya membantah kenyataan ini kerana kenaifan pihak tersebut untuk membuat tuduhan2 seperti itu.

Adakah mereka tidak mengikut perkembangan di Amerika Syarikat yang sedang dilanda masalah ekonomi teruk sehingga beberapa gergasi bank terpaksa ditutup dan di beli oleh kerajaan Amerika? Mengikut apa yang mereka kata, memang jelas bahawa mereka sengaja tidak menghiraukan faktor tersebut untuk tetap menyalahkan Anwar.

Kalau betullah Anwar penyebab ekonomi negara merudum, cuba lihat berita hari ini, dimana indeks bursa saham kuala lumpur melonjak melebihi 1000 mata, di tengah2 kekecohan Malaysia, tentang siapa akan jadi kerajaan persekutuan pada masa yang akan datang. Walaupun kita di puncak kerisauan melibatkan ketidakstabilan kerajaan kita masih mendapati terdapat lonjakan indeks melebihi 1000 mata.

Sebab kitdakstabilan ekonomi negara amat berkait rapat dengan masalah krisis keewangan di Amerika, seluruh dunia menghadapi masalah yang sama kerana nilai matawang dollor Amerika Syarikat merudum dan tambahan pula yang Amerika adalah rakan dagangan Malaysia yang pertama terbesar – memanglah kita akan terpengaruh.

Saya amat sedihlah cerita macam ini diterbitkan, memang kerajaan amat terdesak untuk melakukan sesuatu supaya dapat mengurangkan populariti Anwar disebalik fakta yang pengaruh BN semakin berkurang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s