Kuasa Pendakwaan Pada BPR: Satu perkembangan positif!

Posted: July 12, 2008 in Konspirasi, Law
Tags: , ,

Sudah jadi lumrah di Malaysia, apa2 pendakwaan awam hanya akan menjadi satu kemungkinan hanya jika dibenarkan oleh Peguam Negara dan berita baru ini nampaknya telah menunjukkan, walau sedikit, kuasa pendakwaan terletak pada tangan BPR. Ini merupakan satu perkembangan yang baik dan amat membantu dalam memperkasa sistem checks and balance negara kita.

Tetapi adalah menjadi satu persoalan apabila BPR mengatakan bahawa “…Menurut kenyataan itu, Jabatan Peguam Negara akan memperakukan seorang pegawai kanan dari jabatannya untuk ditempatkan sebagai Pengarah di Bahagian Perundangan dan Pendakwaan BPR bagi membuat keputusan berhubung semua kes siasatan BPR…”

Mengikut kenyataan ini, ada satu soalan yang  boleh dibangkitkan, mengapa seorang pegawai negara ditempatkan dalam BPR dan berfungsi sebagai pembuat keputusan? Apakah muslihat disebalik peraturan ini? Dan adakah kuasa buat keputusan oleh pegawai kanan peguam negara ini sesuatu yang mutlak dan tidak boleh dipersoalkan? Jikalau kita bahawa kalau semua pendakwaan awam perlu Peguam Negara, namun sekarang boleh kita kata, kuasa menentu pendakwaan hanya terletak pada tangan seorang pegawai kanan yang tertakluk di bawah Jabatan Peguam Negara.

Kawan saya dulu ada kata, BPR ni alat kerajaan berdasarkan kes Yong Teck Lee dan saya setuju. Sekarang perubahan ini dibuat, apakah bezanya, BPR mana ada kuasa untuk putuskan dakwa kes awam sebaliknya pegawai kanan Jabatan Peguam Negara yang terikat kepada Peguam Negara yang buat keputusan. Jelas, memang takda beza, sama saja macam dulu.

For A Better Malaysia!

Advertisements
Comments
  1. themalayhope says:

    hahaha. aku jamin la ghani dgn musa takkan kene dakwa punya..tgk la nanti..haha

  2. hubbulhaq says:

    yep…same as me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s