Biar Aku Jawab – Kenape Badawi Lemah!

Posted: June 14, 2008 in Uncategorized

Kekalahan UMNO atau BN daripada mendapat 2/3 majoriti parlimen adalah satu tragedi yang paling besar yang saya rasa, kita patut ucap terima kasih keatas Badawi. UMNO atau BN atau Perikatan tidak mengalami stragedi sebegini – walau ditimpa konflik yang lebeh besar, tapi Badawi terus jadi macam ni, kenape?

Well, boleh dikata PM adalah de facto parti as he decide the course of the party and he will not be questioned as he is protected by his power and the UMNO members itself – this practice must be attributed to Tun as at his time, he was the one who inculcate such culture – but that is fine as he is a good leader, but when the leader is not a good one, as Pak Lah, you will have trouble, this country will face problem and indeed, we faced problems already.

The most sound evidence, to me, to show how weak is Badawi – tengok mase kecoh kes lina joy, 10 menteri kabinet bukan Islam hantar memorandum pada Pak Lah minta kaji kebebasan agama Islam – What the hell? Kalau waktu tu Mahathir jaga Malaysia nilah, takda peluang diorang nak buat macam tu, Tun pegang diorang ni baik2 – macam gangster pulak, hahaha…

Pastu on dispute over bridge, the crooked bridge to replace tambak johor, Pak Lah ceased from carrying out with the project, that was fought upon by Tun for years, it is as such when to armies meet, Pak Lah, our general suddenly withdraw, what a shame to Malaysia! Even if we have to spend a bit more on it – at least the price is for our honour and pride as a great nation, it is something that cannot be matched with the loss of few billions!

On what had happened now – during Tun’s time, Terengganu fall under PAS, 1999 election – look at what Mahathir did to Terengganu – Pak Lah will not do this because of righteousness but because he is afraid! – Nevertheless, let that not happen again, I oppose to such practice – but I have to mention it here to prove the allegation of Pak Lah is weak!

One of my political source – let it not be mentined, to guard his interest – Pak Lah in a meeting sometime stumbled dan sampai kene tegur (bukan marahlah) when the members was asking his decision, he was unaware – berangan agaknya. But I guarantee the truth of this statement!

All in all, generally, we can see everything is being scrutinized now, to me this is good but to his strengh as a PM, not so good, he is so week that he unable to curtail this problem, memanglah bagus dia disclose everything in the past but that will only tarnish the image of UMNO and Barisan Nasional as this was proven in the recent election.

On Mahathir, Pak Lah was not strong enough to shut him up, if we reaplace Badawi to Mahathir’s position, entah apa nasib Pak Lah agaknya. I love to quote this statement made by Niccolo Machiaveli – The prince must follow the path of good as he can, but when he cant, he must know how to follow evil. – This principle – proven to be effective – is not in Pak Lah – despite that fact, I oppose to this principle…

So, if anybody have another opinion about why Pak Lah is weak do give comment!

Comments
  1. Anonymous says:

    ni pendapat aku la:

    1. bn kalah bkn kerana paklah weak tp rakyat memilih ba kerana rakyat dh muak dgn bn. idup pkr.

    2.(reply on rangkap 3)tun mengamalkan cara pemerintahan kuku besi. sbb tu takde sape berani lawan dia. lgpun pasal murtad ni bkn ade time paklah je, time tun pun ade gak. just x di”highlight”kan. kite sepatutnye menyalahkan sistem pendidikan yg sgt2 kurang memberi tumpuan kpd pendidikan agama. sistem pendidikan agama kita hnya kecoh psl pengunaan BI dlm sains dan math (duniawi). Contohlah, klu org tu dlm ic tulis islam, tp gaya idup x mcm org islam lgsg. klu mcm tu, nak salahkan paklah jgk ke??? sekurangkurangnye, paklah ada la gak wat something (islam hadhari) utk menerapkan nilai2 islam dlm gaya pemerintahan dia. bkn hnya utk bermegahmegah dgn mbuat rekod dunia(cth:twintower).
    3.(reply utk rangkap 4) betulke tun marah sbb maruah negara tercalar? atau pun sebenarnye maruah tun sendiri yg tercalar…
    4.(reply on rangkap 5) paklah wat bende betul pun ko kate dia weak… Cmonla…
    paklah betulkan kesilapan yg tun wat tym zaman tun pun ko kate dia lemah… Cmonla…
    aku rs ape yg paklah wat itu sebenarnye menunjukkan kekuatan dia… ko kire je la sendiri bape kesilapan tun yg paklah kn cover balik….
    5. yg psl dia kene tegur tu, standard la, dia x dgr. tak pun dia malas layan….
    6. paklah skang ni sorang2 dlm perjuangan dia. xde sape backup dia. najib setakat ni senyap je. najib tu lg hancur drpd paklah. dulu rmi kate taatsetia kat paklah, mn diorang skang… sian paklah… rakyat dh naik menyampah dgn bn, bkn dgn paklah tp dgn bn. menteri2 tau gi luar negeri mbazir duit kerajaan, main golf dan mbuat janji palsu….idup pkr

  2. Anonymous says:

    din buncit org yg bangang. why? sbb tajuk “Biar Aku Jawab – Kenape Badawi Lemah!” ni. sepatutnye bkn badawi tp abdullah. badawi tu ayahanda pm kita. din buncit bangang.(or should i say sapian bangang???. no,i just stick with din buncit bangang bcoz it would be rude to say sapian bangang right…)

    sory sbb kate u bangang but i really means it. but i am sory though.

  3. VENDATOR says:

    on anonymous 1 – saya setuju bila kamu kata, rakyat kita bosan dengan bn, tgk swing vote orang bukan melayu terhadap pembangkang, mungkin mereka bosan marah dan dengan tundakan UMNO – betul apa kamu cakap tapi saya punya sebab kenapa Pak Lah should be blamed for the loss…

    satu cara nak tgk, kamu sendiri kata dulu ramai sekarang kata sokong Pak Lah tapi sekarang tak mau back up Pak Lah – kenapa boleh jadi macam nih? kamu tahu jawabnya…

    on anonymous 2, i’m sorry that i’ve mistakenly mention Pak Lah, i take the blame for using Badawi as how i should use Pak Lah or Abdullah, thank you for commenting, but you must never forget that Badawi was a refrence to Pak Lah, you more than able to notice this, on the use the word banggang – i’m quite shocked, but nevertheless, you know banggang should be addressed to whom – i leave such judgements to you…

  4. Anonymous says:

    cayalah anonymous 2…
    org yg refer pak lah as badawi ialah orang yg ignoran.
    syabas anonymous 2!!!

  5. VENDATOR says:

    on anonymous 3,

    “cayalah anonymous 2…
    org yg refer pak lah as badawi ialah orang yg ignoran.
    syabas anonymous 2!!!”

    if i was ignorant i don’t reply to the comments made – i took the blame as i vow in future that i will use the right name to refer to a person – plus, i apologized…

    hahaha, bapak best blogging…

  6. nawa says:

    Ok,,ni i plak nk cakap.

    1stly,anonymous tu..y tak gune name btul je? kn sng!! mcm skrg org tau name din,n critics his idea n pastu mule la gosip psl die start. At least din gentle,brani confront people, n sincerely tells his view.Y don’t u yg mengata bg name sbnr jgk.. Gentle la skit.

    2nd, psl Tun Mahathir amalkan sistem kuku besi. Kuku besi ke kuku emas ke, rakyat senang kn? Ade ke diktator mcm hitler or mcm ariel sharon or at least bush?? Mmg di mata org perbuatan dia nmpak PALING JAHAT,tapi die lebih rela kelihatan jahat drpd nmpk alim n baik,tp rakyat suffer

    3rdly, Politik mmg kotor,mmg xleh lari dari rasuah xleh lari dari campurtangan ahli2 politik lain. Pak Lah sorg yg berasal dari kalangan yg alim2. Even bapak dia pun ulama. Cara kotor n manipulative bkn la pilihan die. Tp lihatlah ksnnye byk cmpurtangan yg mengganggu caturan die dlm politik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s