Tolonglah Besederhana Terhadap Manusia Lain!

Posted: June 12, 2008 in Uncategorized

Dalam dunia ni manusia tak wujud seorang sebaliknya mereka hidup saling bantu-membantu paling tiddak pun tengoklah dalam sesebuah keluarga – kemestian untuk bergantung pada orang lain itu ada. Hubungan antara manusia ini pelbagai dan yang paling utama adalah mutualisme yang patut wujud agar dunia ini menjadi tempat yang lebih ramai. Minat untuk saya ungkap kata-kata seorang noble di Eropah pada zaman pertengahan dulu, dia kata, betuk ketidakpuashatian yang menyebabkan jiran bergaduh adalah sebab yang sama mengapa putera-putera raja melancarkan perang antara satu sama lain maknanya perang di antara negara.

Jadi di sini adalah penting untuk kita besederhana dalam apa jua situasi apabila berdepan dengan manusia lain dalam apa jua keadaan walaupun tegang macam mana pun. saya mengaku saya pun sendiri susah nak besederhana bila dah naik darah, tetapi adakah itu menjadi sebab untuk kita berhenti menasihati orang lain supaya besederhana? Bagi saya tidak, kerana saya pun cuba walau kebanyakan tidak berjaya.

Setelah melihat keadaan dunia dalam apa bentuk sekali pun termasuk komen-komen yang offensif dalam blog, saya rasa perlu untuk menulis post ini, memanglah ini blog, hampir boleh buat apa sahaja, tapi ingatlah blog ini merupakan satu medium komunikasi manusia, daripada akan ada perasaan benci dan mungkin perang atau yang kecik pun gaduh – panggil abang sini dan sanalah.

Ini tidak bagus, kita sepatutnya cuba elak konflik, kita patut bersama dan bersatu kerana banyak cabaran yang akan menhadapi kita pada masa sekarang dan akan jadi lebih hebat lagi pada masa akan datang. jadi kalau kita nak komen atau nasihat orang biarlah berlapik, santun, dan dalam cara nasihat itu akan berkesan bukan menambahkan lagi momentum ketegangan itu.

Satu lagi sebab, saya kesian tengok member kene kutuk kaw-kaw, tapi saya tak kisah dikutuk kerana diblognilah, saya belajar macam mana nak handle kutukan. Ape-ape pun marilah kita bersatu untuk masa depan yang lebih baik, jangan biarkan personal konflik yang remeh memusnahkan kita.

Saya belajar dari pengalaman…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s