Sikap MPP UiTM – Tak Cermin Wakil Pelajar

Posted: June 9, 2008 in Uncategorized

MPP UiTM sering dikatkan dengan pelbagai masalah terutamanya tindakan mereka yang seolah-olah sudah menjadi staf atau kerani kepada universiti. Memanglah tidak nafi mereka tidak meminta dari universiti, tetapi nilai undi yang diberikan terlalu tinggi jikalau dibandingkan dengan usaha mereka melawan untuk mendapat kebikan pelajar.

Pelajar sebagai satu harapan dikalangan masyarakat mempunyai peranan yang lebih besar iaitu menyumbang kepada rakyat yang telah dicukai untuk menampung pelajar. Melalui MPPlah masyarakat dapat melihat sumbangan pelajar terhadap msyarakat, contohnya dalam mendidik dan pada satu tahap sampai memperjuang hak rakyat – tetapi ini tidak di UiTM – semuanya Pak Turut!

Pada satu road tuor MPP pada awal sem ini, saya memang tidak pergi tetapi saya mengambil berat, ada pelajar tanya kenapa tak di panjangkan tempoh subsidi makanan yang laku sehari sahaja – ini menyusahkan pelajar dan pelajar tidak dapat menjimat maksimum. MPP, tak tau siapa menjawab, kita patut bersyukur dapat subsidi.

Saya marah betul sikap ini, bukannya kita minta tambah subsidi, tapi ubah cara pengurusannya, apakah tanya begitu kita tak bersyukur? Kesimpulannya, saya kecewa dengan performance MPP UiTM.

Lagi satu, pelajar di UiTM sebenarnya tidak didedahkan dengan suasana sebenar pilihanraya, kenapa? Ya lah, kalau ada satu sahaja parti pelajar yang boleh bertanding di UiTM, kita bukan negara single party tetapi multi party. Manifesto yang diberikan semuanya hanya berkisar selesa material pelajar bukannya soal perjuangan negara bangsa atau untuk menegak atau memastikan good governance dikalangan pihak universiti, tingkah laku lecturer yang pelik dan kerajaan yang selalu abuse power.

Jadi, MPP ubahlah, kita pelajar bukan bodoh, bukan budak sekolah, tetapi mahasiswa!

Comments
  1. Siddiq Azani says:

    ya!!!! kita mahukan perobahan!!!!

    CHANGE WE CAN BELIEVE IN!!!!

  2. VENDATOR says:

    this matter is not easy!

  3. nawa says:

    Yg mgundi tu pn pak turut jgak,apa kata yg membangkang tu calonkan diri?? mungkin akan bermulanye perubahan..

  4. VENDATOR says:

    aku terasa pulak, takpa aku dah plan nak tanding dengan sidek, tgklah macam mana?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s